onsdag 6 oktober 2010

25/12

Ny dag på Zanzibar. Tar det lugnt idag på förmiddagen. det blev en lång, god pannkaksfrukost imorse. Sitter och ser ut över havet och samlar ihop lite tankar och lyssnar på musik, smälter intryck. Vi gör, ser och stöter på så mycket som är helt nytt, helt främmande hemma i "vår värld", och allt behöver tid för att smältas. Det är en Stor skilland mellan kultur och kultur. Det finns inte en likhet mellan En svensk och en afrikan. När vi går på stan här täcker vi våra kroppar så mycket det går, allt för att visa respekt. Gör man inte detta kommer du bemötas av många otrevliga blickar. Det är bara att ta sedan dit man kommer. Det är nog väldigt nyttigt.

I eftermiddag ska vi på ett museum i stonetown, ett slavmuseum, allt för att lära oss lite om zanzibars historia. Slavhandeln var högst aktuell här, något som man sällan hört om. Ikväll blir det troligen food market också, matmarknaden som öpnnar när solen går ner, ska tydligen vara fantastisk mat till billig peng. Slipper man magsjuka så är det lätt värt det ;)

"The real voyage of discovery consists not in seeking new landscapes but in having new eyes"

Kväll

Vi har hunnit med massor idag! Vi åkte in till Stone town vid lunchtid, där blev det lokal mat. Sen begav vi oss till Slave trade market, en minnesplats för slavhandeln. Vi gick en guidad, mycket givande tur. Vi blev visade ner i cellerna (under jorden) där slavarna höll fångade innan de skulle säljas på aktionen. 75 människor höll fångade på en yta av 10 kvadratmeter. HELT SJUKT. Jag fick kalla kåra där nere, så skrämmande. Fruktansvärt många människor har dött där nere.
Det är en skrämmande historia kring det hela, men verkligen värd att berättas:
Slavarna (afrikaner) samlades i cellerna där de fick vara helt utan mat och vatten i två dagar, under den tiden torterades de även, allt för att se hur mycket de klarade av = hur starka de var. Överlevde slavarna de två dagarna blev de lämnade för aktion på marknaden. vi aktionen torterades de ytterligare, de blev piskade. De som inte grät, eller visade känslor fick ett högre värde, ett högre pris medan de som grät såldes till ett lägre pris. Man bytte slavar mot djur, koppar, silver osv.
det var Araberna som kom till zanzibar för att starta slavhandeln, men hämtade människor från innersta och östra Afrika, b.la. Malawi och kongo. För att slavarna skulle ta sig hit fick de gå TILL FOTS eftersom det inte fanns några andra transportmedel, det är ju bara att föreställa sig hur många som dog under färden....
Slavarna som såldes på marknaden skickades vidare till b.la. Oman, madagaskar, Arabhalvön. Alla slavarna mördades så småningom i Asien, DET ÄR DÄRFÖR DET INTE FINNS NÅGRA AFROASIATER I ASIEN (jämfört med AFROAMERIKANER i nordamerika)
Det finns inga svarta i Asien, tillskillnad från triangelhandeln som pågick i västra Afrika och USA, något som lämnat spår i dagens amerikanska befolkning. Fruktansvärt skrämmande har den här turen varit, men ändå spännande, lärorik. Det är bara så jävla människor hur människor behandlat/behandlar varandra. Onda varelser...


Vi var på marknaden idag, handlat kryddor, tyg med mera. Vi var även på det berömda food market ikväll, perfekta stället att käka middag, mat exakt överallt. Allt från pannkaka till Hummer. Där åt vi oss mätta. Bananpannkaka med nutella, mmmmMums!
Imorgon åker vi till Nugwi, håller tummarna för massa sol och bad.
Nu är det sovadags, efter en rolig, skrämmande, spännande och god dag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar